Northern Luxury with the finest natural fabrics

AJAKIRI GOLF / Tippgolfarite moekunstnik

Ajakiri Golf intervjuu moedisainer Katrin Kuldmaga, kes kavandab ja valmistab nüüdsest klubibleisrid, püksid ja särgid Jõelähtme Golfiklubile

Tekst: Mervi Lill
Fotod: Olga Makina

Katrin Kuldma loodud rõivakaubamärk AMANJEDA on lihtne ja luksuslik. Täpselt nagu tema Adamsoni tänava ateljee, kus me kohtume. Maja ise on üks Tallinna vaatamisväärsusi, mis peidab endas hoolikalt valitud kangarulle ja stangesid väärika kollektsiooniga. Siia kuulub seeria eksklusiivselt golfi jaoks loodud klubiülikondi ja kostüüme. Eks siis põhjus, miks me moemajja tulime.

„Kas kohvi teen?” küsib Katrin köögist. Nõmme turu maasikad ja piim on juba laual. Nagu kodus oleks. Amanjeda stuudio mõjub külalislahkelt ja mõnusalt – luksuslik elegants on siin põimitud stiilse boheemlikkusega. Just niisugused on ka Amanjeda kollektsioonid – omavahel on põimitud traditsioonid ja moodne vabadus.

Kohv valmis, alustame juttu. Mis või kes on Amanjeda?
AMANJEDA on unistustes reisija, kes on inspireeritud maailmast. Aman on müütiline õnnistatud maa ja Amanjeda on sellel maal rändaja. Amanjeda on ilu ja disainigurmaan, ta valib parima – lihtsa luksuse. Olen rõivaid luues seadnud eesmärgiks tuua diskreetselt esile kandja parimad küljed, rõhutades tugevusi ja varjates nõrkused.

Kes võiksid olla meie kohalikud Amanjedad?
Amanjedade hulka kuulub nii arhitekte, näitlejaid, muusikuid, advokaate, poliitikuid kui ka ettevõtjaid.

Sind teatakse pigem luksuslike õhtukleitide järgi. Järjest enam on Sinu klientideks mehed. Milliseid valikuid Sa neile pakud?
Amanjeda ülikonnakollektsioon sisaldab üle 50 erineva pintsaku modifikatsiooni. Kangavalikusse kuuluvad sajad artiklid Itaalia ja Inglismaa parimatelt villatootjatelt. Junior Line’i alt pakun soodsama hinnaga ülikondi koolilõpetajaile, Classic– ja Premium-kollektsioonid on minu enim müüdud artikkel. Platinum-klassi ülikonnad valmistame üliluksuslikest väärisvilladest. Loomulikult käivad ülikonna juurde päevasärgid tellija mõõtude järgi. Sügishooajal teeme palju mantleid ja Eesti kliimasse hästi sobivaid vihmaja tormikindla töötlusega villakangast mudeleid.

„Kuidas hindad eesti mehe stiilitaju?” viin jutu uuele rajale.
On mehi, kes tunnevad hea välimuse vastu huvi ja on väga nõudlikud oma riietuse suhtes. Kuna Eestis ei väärtustata disaini nii nagu näiteks Itaalias, siis on ka meeste suhtumine oma välimusse üldiselt ükskõiksem. Näen oma igapäevatöös, et Eesti mehed tunnevad ära kvaliteedi ja oskavad hinnata head disaini. Rahulolu paistab sellestki, et samad kliendid tulevad ikka ja jälle uute soovidega tagasi.

Mis on meestele rõivaid luues kõige tähtsam?
Kindlasti oskus nende keeles rääkida. Ja töö kvaliteet. Ütleks nii, et meest moega ei peta. Mees tahab tõsiselt head asja. Moetrendide muutused on minu töös tagaplaanil, olulised on kvaliteet ja funktsionaalsus, disaininüansid, mis muudavad ühe ülikonna „Ferrariks”, samas kui teine jääb alati „Fordiks”.

Sinu loodud šikid klubiülikonnad Jõelähtmele tõi meid siia. Mis tõi Sind spordi ja golfi juurde?
Tegelikult ei erine klubiülikondade tegemine minu igapäevatööst. Need on esindusrõivad, mis peavad istuma nagu selga valatult. Golfi jaoks teeme ainult esindusrõivaid ehk siis klubiülikondi ja kostüüme nii meestele kui ka naistele. Aktiivspordirõivad pole meie pärusmaa.

Golf, tennis ja purjetamine on traditsioonidega alad, klubidesse kuulumine on auasi. Nii on ka riietumisstiilil omad reeglid. Mis on klubiülikonna juures oluline?
Klubiülikonna kandmine väljendab uhkust oma klubi üle, tunnusvärvide ja sümboolika järgi eristutakse teistest ja näidatakse oma kuuluvust. Klubiülikond pole vormiülikond, see on prestiiži ja väärikuse sümbol, rõhutades gruppi kuulumist isikupära ja hobi kaudu.

Kas Sa golfi mängid?
Green card sai juba mõne aasta eest tehtud. Olen isegi ühest võistlusest osa võtnud. Usun, et mind võib golfiradadel näha järjest tihedamini. Golf on mõnus mäng, mis pakub võimalust sportimiseks kõigile – nii tipptegijatele kui ka minusugustele pühapäevasportlastele.

Mis Sind golfirajale meelitas?
Kui ausalt, siis algselt hea sõbranna, aga täna ka mängu ilu. Kui swing välja tuleb ja pall lendu läheb, on vinge tunne.

„Tehnika on kõige tähtsam,” targutan kaasa. Ja samamoodi on see ka moeäris.
Katrini kollektsioone valmistavad Eesti oma käsitöömeistrid ja Euroopa töösturid. Kuid erakordset täpsust nõudvatesse töölõikudesse on kaasatud ka spetsiaalsed arvutiprogrammid. Võtsime esimesena Eestis ja kogu Põhja-Euroopas kasutusele made-to-measure ehk mõõdu järgi valmistatud rõivaste loomiseks mõeldud tarkvara. Mitmed aastad investeeringuid, koolitusi ja katsetamist on jõudnud etappi, kus täpsete lõigete valmimine tellija isiklike mõõtude järgi on vaid sekundite küsimus. Klassikaline meeste pintsak koosneb ligi 60 põhi- ja abimaterjali lõikest. Konkreetse tellija jaoks käsitsi muudatuste tegemine võtaks aega päevi, tarkvara lahenduste abiga toimub see väga kiiresti.

Hakkan minekule sättima, kui siseneb meesklient, kes käitub, justkui oleks omas kodus. „On proovi aeg,” teatab Katrin ja tõmbab mõõdulindi ümber õla.

Mida peaks teadma mees, kel plaanis esmakordne käik ülikonnavalmistaja juurde?

„Kindlasti peaks teadma meie aadressi ja telefoninumbrit – tulla Adamsoni 18 või helistada 662 2044 – või e-posti info@amanjeda.com,” vuristab Katrin ette. „Ülikonna proovis peaksid kaasas olema ülikonnaga kantavad kingad ja päevasärk,” soovitab ta veel. Kuna mehed on mugavad ja kiire elutempoga, on Katrini stuudios olemas mitmed näidised, et anda ettekujutus juba valmis pintsakutest-särkidest- pükstest. Elu on meestele tõepoolest lihtsaks tehtud – proovis on vaja käia üldjuhul ühel korral, kordustellimuste puhul ei ole reeglina proove enam vaja.

Ja tähtajad?
Ülikondade ja mantlite puhul 5–6 nädalat, päevasärkide puhul 2–3 nädalat.

Nii kähku käibki?
„Muidugi, kellel siis rohkem aega oodata,” ütleb Katrin krapsakalt ja kaob, särgid-lipsud näpus, prooviruumi.

Katrin Kuldma on õppinud rõivadisaini Eestis ja Ameerika Ühendriikides, omab töökogemust New Yorgi Fashion Districtis ja Eesti rõivatootjate juures. Lisaks sellele on ta ka moestuudio omanik alates 1993. aastast. Katrin Kuldma on raamatu „Stiilist” kaasautor ja aastal 2006 Eesti moedisaini auhinna Kuldnõel võitja. Luksuskaubamärgi Amanjeda asutas ta aastal 2008.

Amanjeda klubiülikonnad ja kostüümid Jõelähtme Golfiklubile.

Ülikonnad ja kostüümid golfiklubile valmistame vastavalt tellija isiklikele mõõtudele ja soovidele made-to-measure teenusena. Tellimiseks tuleb kõigepealt kokku leppida konsultatsiooni aeg. Aitame teha kanga ja mudeli valiku ning võtame täpsed mõõdud. Sobiva istuvuse määramiseks proovime selga proovimudelit. Tellimuse täitmise aeg on ca 5-6 nädalat.

Oma mõõtude järgi saab tellida ka klubiülikonna juurde sobiva päevasärgi. Kangad mõõdusärkidele on hoolikalt valitud Euroopa parimatest kollektsioonidest.

Oleme Jõelähtme Golfiklubi jaoks välja töötanud klubirõivaste komplekti – kõrge kvaliteediga villakangast bleisrid, sportlikud valgest puuvillast ning klassikalised beezhist ja loodusvalgest villakangast püksid ja seelikud.