Skip to main content
Northern Luxury with the finest natural fabrics

SÕIDURÕÕM I BMW MAGAZINE / DESIGNER INTERVIEW

Sõidurõõm / 2015 / persoon

Katrin Kuldma
Moemaailma autodisaineri teadlikud valikud

Silmapaistev disain, kvaliteetsed materjalid, innovaatiline tehnoloogia, esmaklassiline kasutusmugavus… Moe- ja autotööstuses leidub üllatavalt palju sarnast. Seepärast pole ime, et ajame juttu „moemaailma autodisaineri“ ehk Eesti ühe tunnustatuma moekunstniku Katrin Kuldmaga, märksõnadeks elu ja inimesed, mood ja autod ning kaubamärgid Amanjeda ja BMW.

https://www.unitedmotors.ee/files/UM_BMW_Soiduroom_2015.pdf

 

Kuidas sattusite moealale, miks valisite just selle eriala ja elukutse?

Moe juurde sattumine oli minu jaoks lihtsalt loomulik asjade kulg – joonistamine oli mulle lapsena sama iseenesestmõistetav tegevus kui šokolaadi söömine. Moedisaini õpinguteks avanesid parimate koolide uksed justkui iseenesest: Tartu Ülikooli ajaloo teaduskonda astumine ei õnnestunud, seevastu Kunstiakadeemiasse sissesaamine käis imelihtsalt. Enne kunstiakadeemiat sain väga hea põhja lõigete konstruktori erialal, ülikooli teine kursus õnnestus teha USAs Rhode Isand School of Design’is.

Mind võlub, kuidas rõivad muudavad inimest ja tema meeleolu. Muidugi tundus põnev ka modellide, moeetenduste ja imeliste kleitide maailm. Tänaseks on avanenud mulle glamuurse moemaailma ratsionaalsemad ja tavasilmale nähtamatud osad. Suutes eristada olulist ebaolulisest, muutub moemaailm veelgi rikkamaks ja huvitavamaks.

 

Mida tähendab teile mood ja mis teid moe juures tõeliselt võlub?

Mood on minu jaoks täna avanud uksed Itaalia erakordselt rikka kultuuri juurde, nii otseselt moega seotud valdkondades kui laiemalt. Mood pole üksnes glamuurne modellide ja moeetenduste maailm, vaid väga pühendunud elu- ja ärivaldkond. Näiteks Põhja-Itaalia Biella piirkonna ajaloolised kangatootjad Loro Piana või Ermenegildo Zegna on nagu väikesed kuningriigid. Inimesed teevad oma igapäevast tööd erakordse pühendumuse ja armastusega. See on osa moemaailmast, mis tegutseb sõltumatult kiirmoest ja pöörasest tiirlemisest moeilma glamuursel karussellil.

Paralleelina “slow food” mõistele, mis on samuti alguse saanud Põhja-Itaalia Piedmonte piirkonnast, meeldibki mulle nn “aeglane mood”. See on sarnaselt “aeglasele toidule” pühendunud eelkõige tooraine ja teostuse kvaliteedile. Trendid ja moesuunad sünnivad siin iseseisvalt, looming on autentne ja tõeliselt nauditav.

“Aeglane mood” on ka pikk samm edasi trendikast taaskasutamise ideest. Kui taaskasutamise eesmärgiks on kiirmoe jääkide ümbertöötlemine või lihtsalt odava tooraine kasutamine, siis nn aeglase moe tunnusjooneks on autentsus ja tõeline sisuline kvaliteet. Kaasaegne maailm võimaldab omavahel kombineerida parimat – kohalike käsitöömeistrite oskuseid ja rahvusvahelise tööstuse põlvkondade pikkuseid traditsioone.

Anonüümse kiirmasstootmise vastandina on slow fashion personaalne. Sarnaselt väärt veinide tootjatele teab kvaliteetkangaste tootja, millistelt mäenõlvadelt pärinevad need villakiud, mida ta oma kangaste jaoks kasutab. Tooraine ostetakse otse valitud villakasvatajalt, mitte rahvusvahelistelt villabörsidelt. Tootmine on loodust säästev ja inimesi väärtustav. Slow fashion tähendab põhjalikkust igal tasandil, väga tähtsal kohal on inimestevaheline usaldus ja koostöö, austus ja lugupidamine ümbritseva keskkonna vastu. Väärtuslikud materjalid, oskuslik töö ja läbimõeldud disain on aeganõudev kombinatsioon, mis annab tulemuseks kvaliteetsed ja stiilsed garderoobipärlid pikkadeks aastateks.

 

Kas peate end moekunstnikuks, rõivadisaineriks, kõrgklassi isiklikuks rätsepaks või määratlete end moemaastikul kuidagi hoopis teisiti?

Olen rõivadisainer, tunnen selle ala tehnilist ja loovat poolt, pakun oma visiooni moest ja disainist ideest teostuseni. Disain on funktsionaalsus ja esteetika ühendus parimal viisil. Kunst ei ole ja ei saagi olla funktsionaalne. “Moekunst” mõistena on pigem kasutusel Ida-Euroopa keeltes, päris moeriikides sellist mõistet pole – mood on alati olnud üks disainivaldkondadest.

Kujutlege näiteks autokunstnikku. Auto on selgelt disainiobjekt, vähemalt seni kuni eesmärgiks on toimiv ja funktsionaalne sõiduk. Hinnatud autode puhul on lisaks funktsionaalsusele väga oluline esteetika. Nii on ka rõivad mõeldud eelkõige kandmiseks, enesetunde loomiseks, inimese olemuse esitajaks ja kiireks visiitkaardiks.

 

Miks mood inimesi ikka ja jälle nii vahetult puudutab, et ilma selleta ei kujuta oma elu ette vist küll ükski tänapäeva inimene?

Mulle meeldib Machiavelli tabav ja pragmaatiline imgoloogiakäsitlus. Ma arvan, et see selgitab üsna täpselt inimeste moehuvi:

„Oma maine kujundamise käigus tuleb Teil ka avalikkuse ette ilmuda ja kuna on ülimalt tähtis, kuidas Teie poolt edastatav sõnum vastu võetakse, siis on ülimalt tähtis ka see, millise mulje Te inimestele jätate. Sest kui inimesed kuulevad teisi rääkimas, siis ei kuula nad hoolikalt nende sõnu. Informatsioon, mida nad saavad inimese välimusest, on mitmeski mõttes sama tähtis kui tema poolt kuuldavale toodud sõnad. Signaale võetakse vastu nii kõrvade kui ka silmadega ja antakse need siis edasi mälule. Sõnadele, mida kasutatakse sõnumi edstamiseks, annab värvingu inimesest jääv üldmulje. Seepärast on imago eluliselt tähtis, sest imago on kiirsuhtlus. See on viis anda teistele edasi paljude aastate vältel kogutud teadmist, viis teha nad ühe hetkega teadlikuks Teie iseloomust ja stiilist. Teatav lips, teatava tegumoega ülikond, soeng, kingad – kõik see tekitab vaatajates kindlaid assotsiatsioone. Aktsent näitab, sageli valesti, haridustaset; üks või teine auto jõukust. Järeldused, milleni teised Teie imagot aluseks võttes jõuavad, on suure tõenäosusega valed, kuid see ei loe midagi. Loeb see, et Teie imago, olgu tõene või väär, on nad nende järeldusteni juhtinud.” (Alistair McAlpine, „Uus Machiavelli“)

 

Aeg läheb ja tänane mood on homme unustatud, kuid ülehomme on see jälle moes kui hästi unustatud vana. Mida on mood teile aja ja elu kohta õpetanud?

Kõik kordub siiski kordumatult. Mood on looming tegijale ja kandjale, mood on inimesele kõige lähemal seisev disainivorm. Ilu annab olemisele mõtte – mõtlen ilu nii vormis kui inimsuhetes!

Suur osa minu tööst ongi ju klientidega suhtlemine, samuti kolleegidega. Igaüks meist on ilu ja esteetika loojaks: me kõik võime valida, mida ja kuidas oma elus teha. Valida just selle, mis tegelikult on isiklikult oluline ja sobiv – siis on valikud ka teostatavad ja jõukohased. Ilu sünnib läbi tunnetuse ja kompromissitu põhjalikkuse,  pühendumisega loodu pakub rahuldust tegijale ja tehtu kuulajale, vaatajale või kasutajale. Ilu loomisele pühendudes ei tohi vormi kõrval unustada ka sisu – inimsuhteid protsessis. Pole tähtis, millise projekti teostamisega tegeleme – kõige tähtsam on protsess ise. Hea on tegutseda, kui inimsuhete aluseks on kirjutamata lepingud. Niisugune protsess annab loodule hinge – tõelise  ilu.

 

Kuidas näeb välja moekunstniku tööpäev?

Tihti alustan päeva õmblusvabrikust läbi põigates, arutlen ja kooskõlastan tehnoloogiga olulised küsimused mudelite valmimisprotsessis. Siis juba Kentmanni tänava butiigis koos esimese hommikukohviga vaatame tootejuhiga üle mudelite ja tellimuste ajakavad. Reeglina on päeva jooksul paar kokku lepitud kliendikohtumist, ehk siis loome taas mõne kauni osa kellegi isiklikust garderoobist, valime juurde sobivad kingad või muud lisandid. Seejärel õnnestub mõneks ajaks istuda arvuti taha ja teha ära vajalikud joonised. Pärast seda kõike ongi õhtu käes. Vahel võtan ka rahuliku kodupäeva, et keskenduda ja süveneda uue kollektsiooni visiooni ja kavanditesse.

 

Millised on teie tähtsaimad töövahendid – pliiats, paber ja kangas?

Minu iMac ja vana hea graafikaprogramm Freehand on tähtsaimad. Ilma arvutigraafikata ei kujutaks oma tööd ette. Jooniste valmimine digitaalsete joonistena annab meeletult loomingulist vabadust. Enam ei suuda ette kujutada, kui peaks iga ideed algusest peale käsitsi lahti joonistama.

 

Kui kaua võtab aega ühe uue rõivakollektsiooni loomine?

Klassikaline kollektsiooni valmimine võtab aega pool aastat, kangamessidel valime kangad, samal ajal on kollektsiooni üldine visioon tegelikult juba paigas. Näidised ja kollektsioonide esitlusmaterjalid peavad valmis olema pool aatat hiljem toimuvate moenädalate ajaks. Butiikidesse jõuab aga päris valmis toodang veel poole aasta pärast. 

Oma butiigi jaoks teeme ka kiiremaid, ideest teostuseni minikollektsioone otse hooajaks. Samas tekib ideid, mis küpsevad sootuks pika aja vältel. Tegelikult on kollektsioonide loomine pidev protsess: ühest ideest sünnib teine, toimub pidev täiustamine.

 

Mis meeldib teile oma töö juures kõige rohkem?

Olen õnnelik, kui saan vaikuses ja rahus sukelduda tikandijoonistesse ja värviharmooniate loomisse. Üliäge, kui uued ideed sünnivad kirglikes vestlustes kolleegide ja sõpradega. On hea tunne, kui visioon saab moelaval nähtavaks laiemale publikule või kui fotosessioonil jäädvustub imekaunis kaader. See on fantastiline tunne, kui butiiki astub taas hea tuttav klient või uus armas inimene oma soovidega. Ma lihtsalt armastan seda tööd!

 

Kui palju on teil abilisi, kellele saate oma igapäevases töös toetuda?

Amanjeda Grupis töötab täna kolm inimest, meie tuumiktiim koos igapäevaste partneritega koosneb umbes kümnest inimesest, kollektsioonide õmblemise ja mudelite teostamisega on seotud sajad. Lisaks protsessi igapäevastele liikmetele ja tööde teostajatele on täna minu ümber koondunud päris tugev strateegiliste mõtlejate meeskond.

 

Kas olete oma töös seadnud esikohale lennuka kunstilise väljenduse või keskendute rohkem praktilise rõivamoe loomisele? 

Üks on minu jaoks tihedalt seotud teisega – ilma üheta poleks teist. Olen maksimalist, praktiline ja kunstiliselt lennukas tuleb ühendada. Lennukad kunstilised väljendused on hingel ka, plaanis on paar põnevat foto- ja filmiprojekti. Üks selliseid lihtsalt idee ja mõttelennu teostamisi oli ühisprojekt režisöör Raimond Kaljulaidiga, moefilm “The Shirt to Steal”. Lühifilmi menu on olnud uskumatu: Fashion TV on selle näiteks üles noppinud ja näitab aeg-ajalt.

 

Kas peate end innovaatiliseks moeloojaks või olete pigem konservatiivsema ja klassikalisema käekirjaga?

Olen kindlasti innovaatiline, aga ka konservatiivne. Minu jaoks ei välista üks mõiste teist. Mulle meeldib tehniline innovatsioon. See annab võimaluse vabaneda rutiinsetest toimingutest ja keskenduda loovusele. Minu konservatiivsus väljendub ehk põhjalikkuses, keskendumises detailidele. Ega ma muidu ei suudaks toimida ülimalt tehnilises meeste ülikonnaklassika maailmas, minu jaoks on konservatiivne klassika väga huvitav ja nüansirohke. Sellesse maailma tuleb suhtuda respektiga, et õigesti interpreteerida ja uudse lähenemisega mängida väljakujunenud reeglitega.

Minu moefirma on väike, aga tõeliselt moodne nii sisult kui vormilt. Võtsime esimesena Eestis ja kogu Põhja-Euroopas kasutuselemade-to-measure ehk mõõdu järgi valmistatud rõivaste loomiseks mõeldud tarkvara. Mitmed aastad investeeringuid, koolitusi ja lõputut katsetamist on jõudnud etappi, kus täpsete lõigete valmimine tellija isiklike mõõtude järgi on vaid sekundite küsimus. Iga tellija jaoks käsitsi täpsete lõigete tegemine võtaks aega päevi, tarkvara lahenduste abil toimub see väga kiiresti. Nii on meil vabadus keskenduda disainile ja klientidele.

 

Millest ammutate inspiratsiooni ja ideid oma loominguks?

Minu väikese moefirma motoks on stiilsus, lihtsus ja tippkvaliteet. Kollektsioonide inspiratsiooniallikaks on minimalistliku arhitektuuri selged jooned ning monokroomsed naturaalsed koloriidid harmoonilises kombinatsioonis ekspressiivsusega, tikandmustritega. Vastanditena on ühendatud rahulik ja temperamentne, naiselik ning mehelik. Ehk see erinevuste ja näiliselt vastandliku ühendamine ongi eriline.

Suureks inspiratsiooniallikaks on reisid. Kindlasti on oluline roll minu käekirjale New Yorgil, Itaalia stiili armusin oma esimesel reisil Toskaanasse aastal 1991. Itaalia stiilile on omane šikk ja rahulik elegants. Riietele pööratakse seal täpselt niipalju tähelepanu, et kõik on erakordselt esteetiline, samas läbi riietuse ei edastata tugevaid sõnumeid, nagu see on omane näiteks Briti moele. Ühendan oma kollektsioonides Itaalia pikki traditsioone, loovust ja põhjamaist kargust.

 

Üheks Amanjeda brändi inspiratsiooniallikaks kaasaegse arhitektuuri kõrval on Muhu tikandid. Kuidas see idee tekkis? Mis seob teid Muhust inspireeritud loomingu ja Muhu saarega?

Amanjeda kollektsioonides on jah vastanditena ühendatud rahulik ja temperamentne, naiselik ning mehelik. Muhu tikandid on mind võlunud kogu elu. Neis on midagi teistsugust ja väga moodsat. Muhu koloriidid on pöörased ja hõõguvad, meenutavad näiteks Yves Saint Laurent’i värvigammasid. Mulle meeletult meeldib punaste, oranzhide ja roosade kõrvuti kasutamine, tulemuseks on kirglik koloriit. Muhu tikandites väljendub temperament, mille põhjal ei saa eestlaseid küll külmaks rahvaks pidada.

Päritolu poolest ma Muhumaaga seotud ei ole, see on rohkem vaimne tõmme – muusika  tänu Villu Veskile ja “Ju Jääb” festivalile, puhkus tänu headele sõpradele ja Pädaste mõisale ning muidugi tänu Muhu mustritele. 

 

Keda hindate oma suurimateks eeskujudeks maailma moelavadelt?

Olen seisnud pisarateni liigutatuna Pariisis John Galliano väikese musta kootud kleidi ees ja mõttes küsinud – kuidas on võimalik, et see on tehtud inimkätega? Niisuguseid hetki on mu moerännakutel ette tulnud teisigi. Ja pärast neid hetki ei saa ma ka oma loomingus leppida millegi keskpärasega. Ma püüdlen kirglikult kvaliteedi poole, mis mind ennast lõplikult rahuldab. 

Mind huvitab eelkõige moelooja looming ja töö tervikuna. Seepärast olen tõesti läbi aegade imetlenud Giorgio Armani tööd. Tema on minu jaoks õpetaja ja guru staatuses. Girogio Armani loomingus peitub palju enamat kui lihtsalt kaunid rõivad, see mees on suutnud geniaalselt ühendada kunsti, äri ja filosoofia. Lemmikuid on muidugi teisigi – Valentino, Jean Paul Gaultiere, Alexander McQueen, Missoni, Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbana muutub iga aastaga taas järjest paremaks. Tegelikult paljud just oma personaalse terviknägemusega on võluvad ja nauditavad – nii ise kanda kui ka lihtsalt imetleda. Tõelised lemmikud on kaubamärgid Agnona, Loro Piana ja MaxMara. Kodumaal kuulub minu austus Ülle Pohjanheimole – disainerile, kelle tänane looming on pühendunud ja kompromissitu.

 

Milliseid rõivaid ise armastate kanda?

“Bohemian  Luxury” – see on minu stiil. Väärtustan disaini kompromissitut esteetikat ja funktsionaalsust, materjalide ning teostuse kõrget kvaliteeti ja luksuslikkust. Mulle meeldib kombineerida vastuolulist – teksad koos superšiki kashmiirmantliga, lihtne lina filigraansete tikanditega. Eelistan šikki klassikat koos eksootiliste elementidega, romantikat põimitud põhjamaise kargusega, sensuallsust kõrvuti vaoshoitusega. Enamiku rõivaesemeid leian ikka oma kollektsioonidest, lisandid tihti reisidelt. Valikud teen alati hinge järgi.

Olen oma isiklikus tarbimises jõudnud sinnani, et ostan pigem vähe, kuid nii riietel, toidul või mööblil peab olema mingi tähendus ja lugu. Disainertoodetes lihtsalt peitub mingi seletamatu energia, mis on neisse loojate poolt salvestatud.

 

Teid tuntakse nii Eestis kui rahvusvaheliselt kaubamärgi Amanjeda by Katrin Kuldma järgi. Mida tähendab Amanjeda – mis sõnumit see kannab ja millistest väärtustest lähtub?

AMANJEDA on disainigurmaan, unistustes reisija, kelle jaoks pole miski võimatu. Amanjeda valib parima – diskreetse luksuse.

Nimi “amanjeda” jäi mind kummitama ajast, kui lugesin hea sõbra toodud ajakirjast How To Spend It lugu Amanresorts’i asutajast Mr. Adrian Zechast. “Amanjedadeks” kutsutakse tema loodud luksuslike valduste püsikliente. Mulle sööbis see artikkel millegipärast mällu. Tundus, et selline unistuste maailmas rändaja olen nii ise kui ka minu kliendid – inimesed, kes julgevad unistada, tegutseda ning oskavad hinnata autentset esteetikat ja sisulist luksust. Aastal 2008, kui oli oma brändi loomise hetk, tuligi mõte just selle nimega alustada. Veebidomeenid olid vabad, keegi moevaldkonnas Amanjeda nimega ei tegutsenud. Küsisime Amanresorts’i nõusolekut nime kasutamiseks moebrändina, neile see sobis. Nii on Amanjeda täna Euroopa Liidus registreeritud kaubamärk.

 

Kes on Tallinnas Kentmanni tänaval asuva supermodernse Amanjeda galerii-butiigi peamised kliendid?

Meesklienti saan üsna täpselt kirjeldada sõnadega “sportlik edukas ettvõtja”. Naised on meil imekaunid ja targad. Minu klienti iseloomustab hea maitse ja julgus otsutada veel vähe tuntud väikese kodumaise disainerbrändi kasuks.

 

Milline on teie eesmärk, kuhu soovite Amanjedaga välja jõuda?

Võtan suuri plaane kui mängu, kui õnnestub on tore. Igapäevatöö koos mõnusate kolleegide ja klientidega on juba kujunenud väga nauditavaks. Suurim moealane unistus on, et suudaksin veelgi enam korraldada igapäevased toimetamised nii, et minu tööks jääb ainult rõivadisaini loominguline pool.

 

Milline oli nimekasse Dolce & Gabbana poolt kureeritavasse uute bränide butiiki müüki pääsemise eellugu, kas see oli õnnelik juhus või on Itaalia teadlik siht?

Usun, et mistahes alal peab olema üldine visioon ehk tunnetus: milline teesuund on isiklikult õige, seejärel on oluline olla avatud õnnelikele juhustele. Need õnnelikud juhused tuleb osata ära tunda ning peab olema suuteline neid hoidma ja edasi arendama. On vaja suurt kirge ja armastust oma ala vastu, sõltumata edust. Edu ei saa olla eesmärk, see on lihtsalt tunnustus ja mõõdupuu tehtule.

Milano moenädala ajal on showroomide uksed avatud rahvusvahelistele sisseostjatele, kes tulevad just selleks perioodiks kokku moepealinnadesse – Milanosse ja Pariisi. Uusi huvitavaid disainereid otsitakse pidevalt. Dolce & Gabbana korporatsiooni uute disainerite butiik “Piave 37” otsib oma valikusse unikaalseid ja omanäoliseid kvaliteetbrände. Milaano moenädala ajal uusi brände skautides nad Amanjeda leidsidki.

 

Olete pärjatud Eesti parima moekunstniku auhinnaga „Kuldnõel“. Mida tähendab teile tunnustus – aitab see kaasa uute ideede teostamisele või seab teid kui moekunstnikku hoopis väliste ootuste raamidesse, mis võib hakata loometööd takistama?

Oma ala kolleegide tunnustus on ikka tähtis, see on inimlikult ja emotsionaalselt oluline. Igapäeva elu ja tegutsemine sellest auhinnast ei sõltu, aga loomulikult on see Kuldnõel uhkusega eksponeeritud Amanjeda galerii-butiigi seinal.

 

Millised on olnud teie töös suurimad väljakutsed ning milliseid saavutusi hindate oma senises karjääris ja elus kõige kõrgemalt?

Kindlasti meeldejäävaim suur show toimus Niguliste kirikus 1998. aasta septembris, kus tõime publiku ette sadakond õhtukleiti ja kostüümi tuntud ning glamuursete kaunitaride seljas. See oli filmilik kogemus, ideest paberil sai terviklik visuaalne vaatemäng koos interjööri, õhustiku, valguse ja muusikaga. Minu kõikidele suurematele etendustele on muusika loonud Eesti üks tuntumaid jazzmuusikuid Villu Veski.

Filmilik kogemus oli ka aastal 2002 Eurovisiooni lauluvõistluse kostüümide valmistamine. Kleitide kavandite lähtekohaks oli lavastuse tervikkontseptsioon, rõivaste telegeenilisus ja staaride eripärad. Tookordse õhtujuhi, Euroopas tunnustatud ooperilaulja Anneli Peebo jaoks valminud Jääkleit ongi ehk see kõige-kõigem kleit, mille olen loonud. Põhjamaine jäämuster sai käsitsi joonistatud kleidi lõigetele, seejärel skaneeritud ning trükikojas kangale kantud. Trükitud valged jooned tikiti käsitsi pärlitega üle. Tikkimine võttis aega kolm kuud.

Paralleelselt kõrgmoele pakub mulle põnevust tegutsemine tööstusdisaini maastikul. Kui 2002. aasta suvel tuli ettepanek asuda Klementi ja PTA peadisaineri kohale, sulgesin oma moemaja, võtsin kaasa oma võtmeisikutest kolleegid ja sukeldusin rõivatööstuse maastikule. Loomulikult oli kurb sulgeda moemaja uksed, aga vaid eratellimustele suunatud kõrgkasitöö oskustega moemajal ei osanud ma näha uut arengutasandit. Moekaubamärkidele kollektsioonide loomine ja jaekaubanduskontseptsioonide väljatöötamisele pühendumine oli põnev ning väljakutset pakkuv.

Kõrgmoe ja tööstusdisaini kogemusest ongi tänaseks sündimud kaubamärk Amanjeda, kus luksuslik elegants põimub stiilse boheemlikkusega. Omavahel mängivad kohalikud ja rahvusvahelised inspiratsiooniallikad, innovatsioon ja traditsioonid. Kasutan kollektsioonide loomiseks kangamaailma paremikku, kohalike käsitöömeistrite näpuosavust ning moodsaimat tarkvara ja õmblustehnoloogiat.

 

Kuidas jõudsite koostööni United Motorsiga ning miks peate seda enda jaoks oluliseks?

United Motors on olnud meie mitmete moeetenduste toetajaks. Koostöö on olnud tavapärasest erinev: United Motorsi turundus on väga loova ja delikaatse suhtumisega nii oma partnerisse kui seeläbi mõlema poole klienti. Usun, et see annab meie kostööle pika aja jooksul sisu ja hea tulemuse. Ka Amanjeda ja BMW brändid sobivad oma olemuselt nii stiili kui kvaliteedi poolest. 

 

Meenub, et olete võrrelnud rõivamaailma automaailmaga – milles näete sarnasust?

Mõlemas maailmas eksisteerivad odavad ja hingetud masstooted ning ekslusiivsed disainkollektsioonid.

Amanjeda Junior line ülikondade paralleeliks automaailmas on näiteks Mini Cooper – šikk disain soodsamas hinnaklassis. Classic lineülikondade puhul on valikus sajad uusvillakangad itaalia ja inglismaa tipptootjalt. Siin võiks paralleeli tuua 3.-5. seeria BMW-dega – ilus disain on ü̈hendatud suurepärase funktsionaalsusega. Aston Martin ja Ferrari on ühes klassis Amanjeda Platinum line ülikondadega, kus materjaliks on unikaalsed väikese tiraažiga luksuskangad ning mis valmistatakse sada protsenti käsitöööna.

 

Mida tähendab teie jaoks BMW kui bränd?

BMW on väga tugeva imagoga auto, võimu ja tugevuse sümbol, olles kohati lausa koomiliseks noorte poiste kultusobjeks. Ehk võrreldav Armani brändiga moemaailmas: väga laiale publikule, sama selge ja jõulise identiteediga.

 

Milliseid väärtusi kannab BMW teie kui moekunstniku pilgu läbi?

Julge, aga mitte väljakutsuv disain, sportlik, tugev ja samas tundlik.

 

Kuidas sobivad teie hinnangul kokku BMW ja kõrgmood?

BMW ei ole lihtsalt plastmassist sõiduvahend: siin on joont, iseloomu ja korralikke materjale ning kõrgtehnoloogiat omavahel kombineeritud. Täpselt selline on ka kõrgmood. Ühisosaks on selgelt hingestatud disain ja teostuse kvaliteet.

 

Sõidate BMW X1-ga, miks valisite oma autoks just selle mudeli?

Sobis hästi mu kašmiirmantli ja hõbedaste ketsidega! Tegelikult olulised mehed mu ümber otsustasid, et see auto on mulle hea, paras linnavahel vuramiseks ja aega ajalt mahub mõni kangarull ka ära!

 

Kas auto on teie jaoks ’mis’ või ’kes’ ehk kas auto on teile lihtsalt tehniline vahend ühest punktist teise liikumiseks või rohkem nagu sõber ja pereliige, kellel on oma iseloom ja temperament?

Olen võrrelnud autot koduga: see on minu isiklik ruum, igal hommikul esimene koht, kuhu sisenen pärast väljumist päriskodust. Siin on minu muusikavalik, võin kuulata täpselt seda mina parasjagu soovin ja nii vaikselt või valjult kui parasjagu tuju. Siin jätkan reeglina kiiruga pooleli jäänud hommikukohvi. Ehk siis tõepoolest – auto on pigem hingestatud olend, mitte lihtsalt asi. Üldiselt püüangi end ümbritseda hingestatud asjadega: nende valikutega, kus tajun disaineri mõtet ja joont, inseneri geniaalsust ja ehedat lugu.

 

Mida peate auto juures kõige olulisemaks – disaini, sõiduomadusi, turvalisust, tehnoloogilisi lahendusi?

Pole midagi parata, et disainerina on mulle ümbritsevate elementide nii sisuline täiuslikkus kui väiline esteetika olulised.

 

Kui palju te autoga sõidate ja millise sõidustiiliga olete?

Olen muretu ja pisut liiga ulja sõidustiiliga, saan selle eest lähedastelt ja vahel ka sinise mundriga korravalvajatelt nahutada. Olen oma elus istunud ka Ferrari roolis ja mõistan, miks meestel sellist mänguasja nähes silmades üsna teistmoodi pilk süttib.

 

Millist muusikat armastate autos kuulata?

Autos kuulan kõiki oma lemmikuid. Nüüd on see ju ülimugav, telefon juhtmega auto külge ja kõik Spotify playlistid on olemas. Autos on võimalik kuulata ka seda muusikat just nii kaua ja nii valjult, mida mujal välja ei kannatata. Kuulan vahel ühte plaati seni kuni kõik sõnad peas!

 

Teid peetakse Eesti üheks tunnustatumaks moeloojaks – mis tagab moevaldkonnas läbilöögi? Milline on teie edu valem?

Kirg ja pime armastus, visioon. Ma näen, mismoodi mulle tegelikult meeldib, ja selle poole ka liigun.

Tuleb teha seda, mida ise õigeks pead. Pole mõtet turu-uuringutel, et välja segitada, mida inimesed tahavad – nad ei oska ju soovida seda, mida veel olemas ei ole. Disainerina olen läinud oma teed, pakun julgelt tippkvaliteeti. Teen seda, mis mulle endale väga meeldib, millesse usun. Oma töö ja elu nautimine tekitab positiivse lumepalli efekti – rahulolu kandub üle inimestele, kellega koos ja kelle jaoks töötan.

 

Kui suure potentsiaaliga on Eesti moeloojad ja meie tänane moetööstus tervikuna?

Eesti mood astub ikka paralleelselt Euroopa moega, ehk küll pisut mõõdukamat ja rahulikumat sammu. Siin on väga head vabrikud ja teadmised rõivaste valmistamiseks. Eesti kunsti- ja moeharidus on läbi aegade olnud suhteliselt heal tasemel. Eesti disainerid on tublid, nii mõnestki servast on Eesti mood meie väikese riigi piiridest välja murdnud. Usun, et Eesti moe säravamad hetked on alles tulekul.

Soovin väga panustada omalt poolt sellesse, et inimesed teadvustaksid kvaliteedi väärtust laiemalt. Eesti disainimaastikul on häid loojaid, kuid nende pakutavat ei raatsita veel piisavalt tunnustada. Kui me ise siin eestimaalastena ei suuda tippkvaliteeti tarbida, siis ei maksa unustada, et maailm suudab. Meie oma väikesest riigist peaksime tegijatena just maailma mõistes väikestele tiraažidele ja kõrgeimale tasemele keskenduma. Mina ei saa ka paljusid mudeleid, mida klientidele valmistan, ise tarbida, aga mul pole ju kahju, peamine on teistele rõõmu valmistada.

 

Kellele Eesti noorema põlvkonna moeloojatest hoiate ise pöialt?

Eesti moeloojad on hetkel veel kõik “noorem põlvkond”…! Hoian pöialt ja toetan igati kolleegi Ülle Pohjanheimo tegutsemist Pariisis. Moemaailmas on päritolumaal erakordselt suur tähtsus, see seostub kvaliteedi ja seeläbi usaldusega. Niipea kui keegi Eestist suudab luua pretsedendi rahvusvaheliselt, on kõigil teistel ka suurem võimalus. Seega toetan tugevaid ja hoian pöialt kõigile vapratele, kes moemaastikul tegutsevad.

 

Milline on teie järgmine suurem töö või põnevam projekt, mida võiks moehuvilisele juba täna veidi tutvustada? Kus plaanite sel aastal esitleda oma uusimat moeloomingut?

Väga põnevaks on kujunemas koostöö Rasmus Mägiga, oleme loomas kultuurivaldkondi  ühendavat rõivakollektsiooni. Amanjeda sportlikult linlik suund esitab Rasmust mitmekülgese isiksusena – sportlane, kes armastab disaini, kunsti ja muusikat. Esimese koostööprojektina valmivad meeste, naiste ja laste T-särgid Eduard Wiiralti graafikaga. Juba üsna pea on võimalik kanda pehmest ja mugavast bambuskangast T-särke “Lamav Tiiger” ja “Põrgu”.

Muhu temaatika saab sel kevadel veelgi uuema suuna. Meie seniste Muhu tikandite põhjal maalis Anna Litvinova kangamustrid. Unikaalsed ja uudsed mustrid on trükitud parimale puuvillale ja siidile meie Itaalia partnerite poolt. Päris suur osa uue kevade kollektsioonist ongi pühendatud nende printidega ülinaiselikele kleitidele ja siidsallidele.

Koostöös Risto Joostiga sündinud ülimenukas lavastus „Mood ja Ooper“ jaanuaris 2015 Kadrioru lossis saab järje samas paigas oktoobris. Loomulikult on plaanis ka väiksemaid kauneid kollektsioonide esitlusi.

 

Millega te peale moeloomise veel armastate tegeleda?

Hindan üle kõige pere ja sõpradega koosolemist. Ühiseid õhtusööke, reise, traditsioonilist sügisest nädalalõppu, mil ollakse kolm ööd-päeva ninapidi koos, mängitakse mänge ja naerdakse. Sõpradega koos oldud aeg ja elamused toidavad ja laevad mind rohkem kui miski muu. Nende hetkede nimel tasub elada ja pingutada.

Et keha ja vaim on seotud, püüan ka jõudumööda sporti teha. Metsajooks on tõeliselt maandav ja kõige paremad ideed tulevad just kõrvaklapid peas ringi silgates. Ülihästi tunnen end lumelaual, nädal Alpides on parim puhkus. Sooja mere äärde sattudes ei pelga astuda ka surfilauale, kuigi manöövrid vee peal tahaksid oluliselt rohkem pühendumist. Meri ja purjetamine omavad minu jaoks mingit erilist tõmmet.

 

Mis teeb teid elus õnnelikuks?

Inimesed minu ümber, minu töö ja looming ning kui mõtetel on tiivad. Mõtted hakkavad lendama, kui kohtan hingesugulast, loomingulist partnerit, tunnetuse jagajat.

 

Milline on teie suur unistus, mille poole sammute nii moemaailmas kui elus laiemalt?

Kõige suurem moealane unistus on see, et suudaksin veelgi enam korraldada igapäevased toimetamised nii, et minu tööks saab ainult rõivadisaini loominguline pool. Soovin oma töös  pakkuda elamust: see ei ole ainult rõivatükk, mille inimene Amanjeda butiigist saab.

Soovin, et jätkub kõik see, mis seni loodud. Teoks on juba saanud kunagi utoopilisena näiv idee – Amanjedat müüakse peale Tallinna ka Riias ja Milanos. Itaalias on vaid „väike varvas pisikese ukse vahel“, aga tore, et siin kõik edasi liigub. Mulle meeldib Itaalias. Milano on täna mulle nagu kodulinn, mille energeetika väga sobib.

Soovin ka, et järjest enam jääb aega pere ja sõpradega koosolemiseks. Ühised hetked toidavad ja laevad rohkem kui miski muu – nende hetkede nimel on põhjust elada ja pingutada.

 

Tekstiväljatõsted

 

  • Ühendan oma kollektsioonides Itaalia pikki traditsioone, loovust ja põhjamaist kargust.
  • Tõepoolest – auto on pigem hingestatud olend, mitte lihtsalt asi.
  • Disainerina olen läinud oma teed, pakun julgelt tippkvaliteeti.

Sidebar 1

 

Katrin Kuldma track record

Katrin Kuldma on õppinud rõivadisaini Eestis ja Ameerika Ühendriikides, omab töökogemust New Yorgi Fashion Districtis ja Eesti rõivatootjate juures. Ta on oma moestuudio omanik alates 1993. aastast. Katrin Kuldma on raamatu “Stiilist” kaasautor ja aastal 2006 Eesti Moedisaini auhinna Kuldnõel võitja. 2008. aastal asutas ta luksuskaubamärgi Amanjeda. 2014. aastal jõudis Amanjeda kollektsioon moepealinna Milanosse Dolce & Gabbana korporatsiooni kureeritavasse uute brändide butiiki. Detsembris 2014 avas Katrin Kuldma suurlinlikult minimalistliku ja šiki Amanjeda galerii-butiigi Tallinnas Kentmanni tänaval.

 

Sidebar 2

Katrin Kuldma värsked moesoovitused

Mis on tänavu moes ja kuidas sõnastaksite lühidalt algava aasta ja täpsemalt kevad-suvise moehooaja märksõnad?

Mina soovitan ikka pigem vähe, aga hästi. Ainult kaubamärk ei garanteeri veel kvaliteeti. Ka koostismärgistus rõival ei anna alati piisavalt infot materjalide kohta. Sajaprotsendiline villakangas võib olla superkvaliteetne, siidjas ja vastupidav või tuhm ja kiirelt oma esialgset välimust kaotav. Niisugused erinevused sõltuvad kiu algsest kvaliteedist, töötlusest ja tootja kogemustest. Soodsama hinnaklassi kangad on reeglina valmistatud kehva kvaliteediga toormaterjalist. Saadud lühikese ja hapra villakiu otsad tulevad kergelt kangapinnale ning tulemuseks on kiire kulumine ja pulstumine. Seepärast tasub kanga koostise puhul pöörata tähelepanu kanga kiu eriomadustele ning toormaterjali kvaliteedile. Kiirmood on ka väga kahjulik maailma tervisele. Seepärast tarbigem kvaliteeti, kõiges.

 

Mida soovitate naistel sel aastal silmas pidada?

Kevadeks soovitan kindlasti meie ülimugavaid ja šikke mudeleid Loro Piana puuvillatrikotaažist. Modernsed sportlikud komplektid on kiire ja sportliku elustiiliga naistele parim valik, kindlasti ei saa läbi samast materjalist kleitideta. Minimalistliku joonega trikotaažkleidid on kevadeks taas uute koloriitidega meie unikaalsete tikanditega.

Kevadesse kuuluvad kindlasti Muhu tikanditest inspireeritud printidega kleidid mugavast stretch-puuvillast ja õhulisest siidist. Suve lahutamatuks osaks saavad erinevad linasest kangast mudelid. Kuna väga olulised on aksessuaarid, siis nüüd aitame ka kingade, kottide ja ehetega. Sel kevadel saavad meie pakutud komplektid olema täiuslikud koos Kadri Kruusi käekottide ja Itaalia kingamaailma tõelise tipu Santoni kingadega.

 

Millised on teie moesoovitused meestele?

Ülikond peab olema täpselt istuv ja kaasaegse joonega. Oluline on detailide omavaheline sobitamine, seepärast soovitangi julgelt tulla disainerilt nõu küsima. Kevadhooajaks soovitan  kergemaid ja sportlikumaid, lina või siidiga ruudulisi ning ühevärvilisi ülikondi ja pintsakuid. Kuna detailid on tähtsad, saame ka meestele pakkuda uuel kevadhooajal rõivaste juurde sobivas valikus Santoni kingi.

Amanjeda kollektsioonide ülikonnad ja kostüümid, mantlid ja jakid, päevasärgid ja pluusid valmistame iga tellija unikaalsete mõõtude järgi. Täiuslikkus peitubki detailides – oma mõõtude järgi õmmeldud ülikonnad ja päevasärgid istuvad täpselt, varrukad on õigete omavaheliste proportsioonidega, pintsaku varrukanööbid on lahtinööbitavad ning reväärid tundliku joonega. Väärt pintsaku õmbluseid kaunistavad käsitepingud ja eriline tähelepanu on voodri töötlusel.

Materjalid made-to-measure ülikondadele on parimatelt Itaalia ja Prantsusmaa kangatootjatelt: Ermenegildo Zegna, Loro Piana ja Dormeuil. Need kangakaubamärgid on tuttavad igale ülikonnagurmaanile ja moemaailmas võrdväärsed Armani, Prada või Valentinoga. Loro Piana puhul on tegemist maailma suurima kašmiirkanga tootjaga, kes valmistab kõrge kvaliteediga kašmiiri- ja villakangaid juba kuuendat põlvkonda eksklusiivselt Itaalias. Loro Piana on üks väheseid kangatootjaid, kellele on antud luba ülihinnalise Vikunja villa kasutamiseks oma toodangus. Ermenegildo Zegna, Loro Piana ja Dormeuil kangatoomisele on iseloomulik, et tooraine ostetakse otse valitud villakasvatajalt – nii on garanteeritud kvaliteedi järjepidevus aastast aastasse.

Amanjeda ülikonnakollektsioon sisaldab erineva stiiliga pintsakuid: klassikalised mudelid, moodsa kitsa lõikega pintsakud ja uue trendika pehme õlajoonega versioonid. Tellija jaoks on olemas üle 50 erineva pintsaku modifikatsiooni. Pükste valikus on erinevate taskuversioonidega, voltidega ja ilma, kitsad ja laiad mudelid.

Meie päevasärgi kollektsiooni kuuluvad kümned erinevad kangad ja disainid. Kui kangavalik tehtud, saab valida sobiva istuvusega päevasärgi kehalõike ning oma maitse järgi krae, manseti ja esikinnise stiili. Pakume võimalust ka oma initsiaalide tikkimiseks. Kangad mõõdusärkidele on hoolikalt valitud Itaalia parimatest kollektsioonidest, kortsumisest on priid meie särgid tänu materjalide tippkvaliteetsele puuvillakiule ja selle töötlusele.